Blog

„Régebben bevett szokás volt, hogy a beteg tartózkodjon minél többet fenyőerdőben…

Fenyőerdők hatása:

1. Friss, oxigénben gazdag levegő:
A fenyőerdők kiválóan szűrik a levegőt, és nagy mennyiségű oxigént termelnek fotoszintézis során. A tiszta, friss levegő belélegzése jótékony hatással van a légzőrendszerre.

2. Fitoncidok és tisztító hatás:
A fenyőfák által termelt fitoncidok, mint például a alfa-pinén és a béta-pinen, rendkívül hatékonyak a levegő fertőtlenítésében és baktericid hatásúak. Ezek a vegyületek hozzájárulnak a levegő minőségének javításához.

3. Stresszcsökkentés és relaxáció:
A fenyőerdőkben tartózkodás csökkentheti a kortizolszintet (stresszhormon), ezáltal segíthet a relaxációban és a stressz leküzdésében. A természetben való séták növelhetik a jó közérzetet és javíthatják a mentális egészséget.

4. Immunrendszer erősítése:
A fenyőerdőkben való tartózkodás növelheti a természetes killer sejtek aktivitását, amelyek fontos szerepet játszanak az immunrendszer működésében. Ezáltal erősíti a szervezet védekezőképességét.

5. Légzési problémák enyhítése:
A tiszta, friss levegő és a fitoncidok jótékony hatással lehetnek a légzőrendszerre. A fenyőerdőkben tartózkodás segíthet enyhíteni az asztma, krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) és más légzőszervi problémák tüneteit.

Fenyőtobozok hatása:

1. Eukaliptol és légúti előnyök:
A fenyőtobozok eukaliptolt tartalmaznak, amelynek erősítő hatása lehet a légzőrendszerre. Az eukaliptol segíthet a hörgők kitágulásában, ami könnyebbé teszi a lélegzést.

2. Gyulladáscsökkentő hatás:
A fenyőtobozokban található aktív vegyületek, például a flavonoidok és a tanninok, gyulladáscsökkentő hatással rendelkezhetnek a légzőszervi rendszerre. Ezek segíthetnek csökkenteni a gyulladást és a duzzanatot.

3. Immunrendszer támogatása:
A fenyőtobozokban található antioxidánsok és vitaminok segíthetik az immunrendszer erősítését. Ez különösen fontos lehet a légzőszervi megbetegedések megelőzésében.

4. Légúti fertőzések enyhítése:
A fenyőtobozok kivonatai hagyományosan használatosak a légúti fertőzések, például a köhögés és a megfázás tüneteinek enyhítésére. Az illóolajok antibakteriális és antivirális tulajdonságokkal is rendelkezhetnek.

5. Pollenallergia enyhítése:
A fenyőtobozok és más fenyőalkatúak levelei hatékonyan szűrik a levegőben található polleneket. Ez segíthet az allergiás reakciók enyhítésében.

Források:
  • Li, Q., Morimoto, K., Kobayashi, M., Inagaki, H., Katsumata, M., & Hirata, Y. (2007). A forest bathing trip increases human natural killer activity and expression of anti-cancer proteins in female subjects. Journal of Biological Regulators and Homeostatic Agents, 21(4), 45-55.
  • Kim, B. J., Kim, J. H., Kim, H. P., & Heo, M. Y. (2006). Biological screening of 100 plant extracts for cosmetic use (II): anti-oxidative activity and free radical scavenging activity. International journal of cosmetic science, 28(3), 169-179.
  • Park, B. J., Tsunetsugu, Y., Kasetani, T., Kagawa, T., & Miyazaki, Y. (2010). The physiological effects of Shinrin-yoku (taking in the forest atmosphere or forest bathing): evidence from field experiments in 24 forests across Japan. Environmental health and preventive medicine, 15(1), 18-26.
Shopping Cart
Scroll to Top